Cum functioneaza standardul GLOBALG.A.P.
Certificatele sunt emise pentru un anumit tip de cultura sau culturi din cadrul unei ferme agricole. Produsele nementionate in certificat nu sunt „acoperite” de standard. Formele asociative, legal constituite, pot obtine un certificat de grup valabil pentru toti membrii grupului, atat timp cat sistemul de control intern respecta cerintele GLOBALG.A.P.
Totodata, aceasta optiune de certificare reduce considerabil costurile privind auditul extern anual.
Versiunea 2011 a standardului, pentru fructe si legume, cuprinde o lista de verificare in trei sectiuni:
1. All Farms Base;
2. Crops Base;
3. Fruits and Vegetables;
Cerintele fiecare liste sunt clasificate pe trei nivele de importanta:
- Majore, cerinte obligatorii;
- Minore, cerinte respectate in proportie de minim 95%;
- Recomandate, cerinte optionale.
Din cele prezentate mai sus, rezulta ca un fermier are o posibilitate de flexibilitate redusa asupra anumitor cerinte.
Fiecare exploatatie agricola trebuie sa indeplineasca cerintele urmatoarele:
- Trasabilitatea;
- Mentinerea inregistrarilor si inspectia interna;
- Soiuri si portaltoi;
- Istoria terenurilor si gestionarea lor;
- Gestionarea solului si a substratelor;
- Utilizarea ingrasamintelor;
- Irigare/ fertirigare;
- Protectia culturilor;
- Manipularea (daca este aplicabil);
- Managementul de gestionare, reciclare si reutilizarea a deseurilor si surselor de poluare;
- Sanatatea, siguranta si bunastarea muncitorilor;
- Mediul inconjurator;
- Inregistrarea reclamatiilor.
Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul mentinut de catre Secretariatul GLOBALG.A.P. la www.globalgap.org, impreuna cu textul integral al standardului, listele de verificare utilizate de catre auditorii interni si externi, precum si criteriile oficiale de conformitate pentru fiecare intrebare din listele de verificare.