Principii
GLOBALG.A.P. are drept scop de a schimba modificarea atitudinii managementului si a lucratorilo orientati “doar pe partea de productie” in scopul constientizarii impactului activitatii lor asupra consumatorilor, companiei si mediului, si solicita fermierilor sa urmeze un standard minim de performanta cu criterii bine definite, destinat a stopa sau atenua orice efecte advers al proceselor de productie.
Standardul se bazeaza analizarea riscurilor procesului de productie pornind de la stadiul “semintelor” pana la “livrarea produsului catre client”, acoperind fiecare etapa care are loc intr-un bussines agricol unitar.
Standardul nu se adreseaza activitatilor unitare din cadrul spatiilor de stocare-ambalare ori transportului in afara exploatatiilor agricole.
Standardul GLOBALG.A.P. este publicat sub formă de module cu versiuni uşor diferite pentru fructe şi legume proaspete, produse din carne, flori şi plante ornamentale şi culturi combinate (cereale şi leguminoase). Există, de asemenea, o versiune de asigurare integrată pentru fermele agricole cu activitatati concurente, cum ar fi carne, cereale, şi care fac producţie de pe aceeasi exploatatie.
Standardul GLOBALG.A.P. solicita intense controale privind instruirea angajatilor, a inregistrarilor documentate, gestionarea reevaluarii a metodelor de lucru si a rezultatelor si inspectii anuale a fermelor referitoare la metodele de lucru si a documentelor de lucru de catre auditorii externi. Pentru cultivatorii de legume si fructe, neindeplinirea uneia dintre cele 49 de cerinte Majore, sau 95% din cele 96 Minore conduce la refuzul ori suspendarea certificatului.
Exista, de asemenea, 66 de cerinte Recomandate, conformitatea cu acestea nu este esentiala, dar producatorul trebuie sa poata demonstra cau au fost luate in considerare in timpul planificarii productiei.